Maratón Pohronským Inovcom 2017

Pre mňa aj začiatok tohtoročnej ultra sezóny. Síce o niečo neskorší ako vlani, ale tohtoročná tuhá zima mi vzala chuť na dlhé nočné blúdenia po českých zákutiach.

Nerád by som tu písal zas o tom istom (ako poznamenal aj Adam Lisý v cieli 😀 ) Nechcem tu písať ani články, typu ako behať do kopca (no tak, že budeš behať do kopca), ako behať v zime (no tak, že sa lepšie oblečieš)… Ale cestou domov ma Laco podnietil k tomu, aby som predsa len čosi spísal.  Že by ho celkom zaujímalo čo som jedol, robil a podobne.

V skratke teda najskôr zhrniem celý týždeň. Oproti bežnému týždňu som toho zas až tak veľa nezmenil. Asi 2 najzásadnejšie veci:

  1. Trocha som ubral z tréningu. Nabehal som približne 50km v 4 behoch, tj. pomerne kratšie behy. Bežne stihnem počas pracovného týždňa 70 – 80km (+ víkendové behy).
  2. V strave som sa snažil trocha obmedziť orechy, ovsené vločky,… v skratke potraviny s vysokým obsahom vlákniny.

Deň pred behom

Na raňajky som napriek bodu 2  neodolal zmesy z orechov, semienok vločiek, hrozienok, goji a zopár ďalších ingrediencií. Pred obedom aj poobede ešte nejaké ovocie (banán, pomaranč, kivi). Ovocie sa ale snažím jesť aspoň pol hodinu pred hlavným jedlom alebo najskôr hodinu – dve po ňom.  Na obed len konzervu fazule a na večeru vajíčkovú a bryndzovú nátierku (vlastná výroba) s pečivom. V piatok večer som mal návštevu a fľaška z Devínskeho ríbezľáku sa konečne vypila. Takže také 2 poháriky ríbezľového vína sa ušli aj mne.

Ráno

Budíček 4:15. Aj tak zvyčajne vstávam skoro a celkom sa už teším na beh, tak mi to nerobí nejaký problém. Na raňajky káva s kokosovým olejom, 2-3 krajce celozrnného chleba s maslom a domácim lekvárom. Ešte toaleta a poobliekať sa. Taška pripravená už odvčera, tak už len čakám na brata a vyrážame. Po ceste stihnem vypiť ešte jednu kávu a pred behom jeden banán.

K samotnému behu

Na štarte ako zvyčajne skvelá, priateľská atmosféra. Prišli sme s dostatočným predstihom, tak sme stihli aj prehodiť zopár slov so známymi tvárami. Pred štartom som mal jedine dilemu, či brať nesmeky alebo nie. Nakoniec idem bez nich. Nie, že by miestami neboli nápomocné, hlavne v druhom stúpaní na Inovec by boli fajn, ale navliekať ich hore dole, by stálo zbytočne čas. Povrch bol nakoniec lepší ako som čakal a s občasným podšmyknutím to X-talony celkom zvládli. Trasu som si takmer celú pamätal z minulého roka, ale radšej stále kontrolujem aj na Garminoch správny smer.

Od začiatku som vpredu spolu s Broňom Novákom, Ivanom Mudroňom. Chvíľu len s Ivanom a pred prvou usadlosťou (tá so zabíjačkou) nás dobehol Marián Priadka. Popravde som očakával skôr Broňa alebo Maťa Páleníka, až ma troška zaskočil, ale bežal fakt parádne až do cieľa.

Dole z Inovca nám Ivan trocha uteká, ale k občerstvovačke približne na polovičke trasy prídeme opäť spoločne. Kúsok pod Inovcom dávam prvý gél a na asfaltke pred občerstvovačkou druhý. Asi by to šlo aj bez nich, ale keď už som ich mal so sebou… Na občerstovačke známe tváre Majo, Peter, Gabika. Vďaka moc za ochotu. Pohár coly, dva kúsky pomaranču a ide sa ďalej. Nasleduje menej záživný úsek po asfalte, ale celkom rýchlo to ubieha. Zľadovateľou cestou hore na Inovec dobieham už len s Mariánom. Odtiaľto to už je väčšinou len dole kopcom, aj keď miestami dá prepadávajúci sneh celkom zabrať. Do cieľa prichádzame v tom najlepšom, rovno na obed J Čas 3:27; 42,1km/1500m+.

Strava počas behu

Ako som už písal, dalo by sa to odbehnúť aj bez jedla a vody, ale keď som k tomu mal prístup, tak prečo nie.

Počas behu som zjedol 2 gély Agave #9, 2 kúsky pomarančov z občerstvovačky, pohár coly a trocha vody.

Foto z akcie: http://maratoninovcom.rajce.idnes.cz/MPI_2017/

Foto: Martin Sušienka, Martin M., Márius Paliga, Rado

Spread the love

Be the first to comment

Leave a Reply